Przejdź do głównej zawartości

Nośność półek w sklepie

Czy projektowanie sklepów na papierze jest proste? Jak się za to zabrać? A może dużo lepiej zlecić to architektowi, który nie gorzej się zna i wszystko zaprojektuje tak, jak należy? Projektowanie sklepu podobne jest do projektowania wnętrza domu, choćby należy w takim projekcie uwzględni więcej przepisów. Chodzi o te przepisy, które dotyczą bezpieczeństwa klientów, bezpieczeństwa na wypadek pożaru i tym podobne. Czasem w sklepach spożywczych jest tłoczno i w projekcie trzeba to przewidzieć.

Alejki muszą być szerokie, ażeby wózki klientów mogły się mijać bez przeszkód Z kolei projekt sklepu odzieżowego musi uwzględniać także miejsce na przymierzalnie. Takie powinny być minimum dwie, w współzależności od tego, czy sklep znajduje się w ogromnej galerii, czy nie. Oprócz tego każdy projekt sklepu z biel izną powinno uwzględniać również miejsce dla pracowników. Może być to kuchnia wraz z przebieralniami lub pokój socjalny i szatnie. Pracownicy muszą mieć miejsce, w którym się przebiorą i zjedzą drugie śniadanie albo kolację w trakcie popołudniowej zmiany. Istotne jest także miejsce na towar, który przywożą kolejne dostawy. Nie wszystko w tym samym momencie ląduje na sklepie, część towaru musi czekać na własną kolej. Każdy projekt piekarni powinien uwzględniać to, że klienci będą chcieli obejrzeć towar przed zakupem. Bułki i ciastka muszą być wystawione w ladach podświetlanych i przeszklonych. Dzięki temu klienci stojący w kolejce będą mogli wybrać, co kupić. Często w pewnych sytuacjach kupują coś prócz tego, bo widzieli to w witrynie i postanowili się skusić na zakup.
Polecam: projekt cukierni.